Wilt u dat uw automaat zorgeloos blijft schakelen zoals het hoort?

Volgens veel fabrikanten hebben automaatbakken geen onderhoud nodig en zijn voor hun leven gesmeerd, maar zij gaan er vanuit dat dit op een levensduur is van 160.000 km en 10jaar. Het slijtage proces start bij veel automaatbakken al bij 60.000 km. Dit blijkt uit ons gezamenlijk onderzoek met TOTAL. Reparatie is vaak schrikbarend duur, en verversen van de olie lukt niet op een normale manier. Wij hebben met speciale apparatuur een manier om dit wel voor elkaar te krijgen.

Dialyse van de automaat

Niemand kijkt verbaasd als je verteld dat motorolie ververst moet worden. Maar als we vertellen dat dit voor een automatische transmissie ook normaal zou moeten zijn, starten vaak de discussie’s.

De speciale olie die in de transmissie gebruikt wordt, vervuilt zeer sterk door slijtage van de inwendige delen. Daardoor gaat de smerende werking achteruit waardoor er weer meer slijtage gaat ontstaan. De kleine slijtage deeltjes blijven tot overmaat van ramp ook nog eens rondzwerven in de olie en worden niet door een filter tegen gehouden. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de zeer kleine plunjers en schakel kanaaltjes in de transmissie. Deze gaan slecht functioneren wat tot gevolg heeft dat er klachten ontstaan zoals slecht of niet schakelen.Omdat wij als CENTRE-C6 heel veel automaatbakken voorbij zien komen, hebben wij samen met TOTAL Nederland een onderzoek gestart naar de kwaliteit van de olie. Ook nu laten wij nog steeds olie onderzoeken in het laboratorium als we de kwaliteit of slijtage niet vertrouwen. Met de rapportage die wij krijgen kunnen we de ernst van slijtage goed in beeld brengen en u een goed advies geven voor toekomstig onderhoud.

Veel transmissies kunnen worden afgetapt en opnieuw worden gevuld. Echter er blijft ongeveer 1/3 van de verontreinigde olie achter in de versnellingsbak. Er kan dus maar 2/3 nieuwe olie bij en er blijven nog steeds slijtage deeltjes en oude olie in de bak achter, deze mengt zich weer met de nieuwe olie. Met onze expertise pakken wij dat anders aan.